Förstår i ärlighetens namn inte riktigt det här drevet mot statliga verksamheter som gör reklam.
Här
Här
Idag i SvD gör de annars utmärkta reklam och mediejournalisterna ett tankefel. I två artiklar; en faktaartikel om enskilda statliga bolags reklaminvesteringar, och en analys om vilken typ av statliga bolag som gör mest reklam, granskar man staten som aggressiv reklamköpare.
Vilka är då tankevurporna?
I ett bredare perspektiv verkar det som att SvD har trappat upp kritiken mot Socialdemokraterna, och kritiken ser ganska enkelt ut så här: Staten ska inte köpa reklam för våra pengar. Och staten ska inte bedriva opinionsbildning. En sådan kritik ska självklart kunna anföras, men det passar inte riktigt in i sammanhanget och argumenten håller inte riktigt ihop. För sanningen är ju att de statliga företagen och verksamheterna har ett och i vissa fall två idéer och uppgifter:
- att vara så lönsamma som möjligt
- att bedriva opinionsbildning.
Om man tror att reklam är en bra investering för företag, och det tror jag att de flesta liberala ekonomijournalister och politiker tror, så måste per definition statliga företag vara aktiva reklamköpare.
Om de inte är aktiva reklamköpare tappar de i konkurrenskraft mot privata (som ju gör reklam för att det är effektivt), och om de inte gör reklam är deras andra verksamhet, opinionsbildning, mycket svårare att bedriva.
Det man skulle kunna göra är att kritisera att vissa statliga verksamheter har ett opinionsbildande uppdrag, och att staten inte ska äga affärsdrivande verksamheter. Men det har inget. Inget med reklaminvesteringarnas storlek att göra.
Dessutom är exemplen i tidningarna felaktiga.
ATG är inte statligt utan ägs av svensk galopp och svenskt trav.
Telia är ett börsnoterat företag, som till 43,5% ägs av svenska staten.
Nordea är ett börsnoterat företag som till 19,9% ägs av svenska staten.
SAS är ett börsnoterat företag som till 21,4% ägs av svenska staten.
I artikel ett står vidare att de som står för den stora delen av ökningen av de statliga bolagens reklaminvesteringar är Telia, Nordea, Posten och SJ. Telia och Nordea är som sagt inte statliga företag. Posten verkar på en konkurrensutsatt marknad och har dessutom haft ett extremt stort informationsbehov i och med att hela postkontorstrukturen och affärsmodellen de senaste åren har förändrats. SJ är ett konkurrensutsatt företag som lägger den största delen av sina reklaminvesteringar på att hävda sig på en konkurrensutsatt marknad gentemot andra transportmedel och andra sätt att frakta gods.
I artikel två drivs tesen att hotade monopol ökar mest och är de största reklamköparna. Sedan anför man exemplen Svenska Spel, Apoteket och Systembolaget.
- Svenska Spel har minskat på sina reklaminvesteringar med 100mkr trots att man verkar på en extremt konkurrensutsatt marknad där konkurrenterna har tio eller hundradubblat sina reklaminvesteringar.
- Apoteket förbereder sig för en situation utan monopol, där de är en aktör bland andra. Redan har man öppnat Apoteket-affärer utan apoteksprodukter.
- Systembolaget har ett uppdrag, som bland annat Anitra mäts på, som heter OPI. Det säger att de ska driva opinionen så att den fortsatt vill ha kvar monopolet.
En debatt som handlar om vilken typ av verksamhet som staten ska bedriva är välkommen. En debatt som handlar om att statliga verksamheter gör för mycket reklam utan större argument än att det är mycket pengar är bara slag i magen på reklamen.
För antingen tror man att reklam är ett viktigt konkurrensmedel och då måste staten och statliga verksamheter ägna sig åt det. Då är det tom bra.
Eller så tror man att reklam är bortkastade pengar. Då tycker jag att man kanske ska läsa sina ekonomiböcker bättre.
Uppdaterat: Viskleken har gjort att SvDs artikel med några omläsningar och omskrivningar nu har etablerat sanningen:
Statliga monopol är de största reklamköparna. Trots att exenpelvis ICA, Coop och P&G köper reklam för 400-500mkr per år och Apoteket och Systembolaget ligger på en tiondel av investeringarna och inte kvalar in på 100-listan räknas de nu efter SvDs artikle till de största reklamköparna.
Andra bloggar om: statens reklam, staten, reklamköpare, statens guldägg, apoteket, sj, sas, systembolaget, reklam, reklamjournalistik, svd, reklamkritik