fredag, november 24, 2006

Elitism



Varje gång det skrivs om the Fat duck och El Bulli (två av världens bästa restauranger) i svensk press brukar skribenten göra nummer av att det är SÅÅ KONSTIG mat. Äta doft? Glass som smakar bacon och ägg? Nej. Mat ska ju vara naturlig. Man ska veta vad man äter. Mammas mat. Kött, potatis och sås.

Förra helgen handlade Berglin-strippen om konstig mat. Den här annonsen handlar om konstig mat.

Vad är det som är så skrämmande med sjöborreglass, frystorkad gazpacho eller snigelgröt egentligen? Samma människor som sedan slutet av 90-talet har lärt sig maila, surfa, prata i mobiltelefon och sluta gå till posten (ja, ganska stora förändringar tycker jag) är livrädda för att maten ska smaka annorlunda än på Bellmans tid. Vad tror folk ska hända om man äter det? Varför antas folk inte gilla det?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: