onsdag, september 20, 2006

valtider och kontext


Gert Fylking bakom litteraturpris
(TTSpektra)

Radiomannen Gert Fylking har tagit initiativ till radiostationen Rix FM:s och bokhandlaren Bokias nya pris "Folkets litteraturpris". Via internet kan folket rösta fram sin favoritförfattare.

- Det är alltid en lustig debatt runt Nobelpriset och när de offentliggör vinnaren undrar man varje gång: "Vem fan är det då?" Att Svenska Akademien ständigt hittar okända känns hånfullt mot folket, säger Gert Fylking.

Han tror att Liza Marklund, Henning Mankell och Jan Guillou ligger bra till för att få priset och att det är osannolikt att folket väljer någon okänd författare. Han menar att det nya priset är en känga mot finkulturen.

- Folk måste få utse vilka de tycker är bäst inom litteratur, precis som folket utser sin favorit inom till exempel idrott. Folkets mening ska inte spottas på. Sedan läser vi mycket i Sverige och med det här priset kan vi också premiera och uppmuntra läsandet.

TT Spektra: Är det en slump att både Nobelpriset och Folkets litteraturpris delas ut i mitten av oktober?

- Det är samma tanke som att Olympiska spelen förläggs på sommaren. Det är en bra tid att uppmärksamma litteratur. Vi vet inte riktigt när priset kommet delas ut men det blir inte exakt samma dag som Nobelpriset. Däremot hoppas jag att Horace Engdahl, Svenska Akademiens sekreterare, närvarar och skriker "Äntligen".

Prissumman är 100.000 kronor. (TT Spektra)
Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: