onsdag, november 09, 2005

100 wattaren

För flera år sedan satt jag med i den svenska juryn för effektivitetsklassen i New York Festivals. Vi hade extremt många bidrag framför oss och två enkla kriterier: bedöm om den kreativa höjden och det effektmässiga resultatet är bra nog för att gå vidare.

Vi satt i en hel dag och betade av pannå efter pannå, resultatredovisning efter resultatredovisning. En del bidrag var svenska och de kände man igen. En del var utländska och en del verkade vara gjorda på en annan planet.

Efter ett tag kom man in i en sorts snabbscanningmekanism. På samma sätt som man gör som konsument när man ser på reklam, som TV-tittare när man zappar mellan kanalerna, eller som lyssnare när man är lite trött på kvällen. Ngn form av selektiv perception. Vad gillar jag? Vad tycker jag förtjänar att premieras?

Allt som inte var tillräckligt kul, snyggt, eller smart exekverat åkte bort direkt. Sen använde man samma teknik som när man opponerade på C-uppsatser - läs metoddelen ganska noga, snabbläs uppsatsen, och så direkt på slutsatserna. Siffror som såg bra ut fastnade. Långa resonemang fastnade inte.

Helt fair faktiskt. Jurys är ju också en målgrupp, som man måste målgruppsanpassa sitt budskap (i det här fallet resultatredovisningar och i Cannes snabba bildlösningar) till.

Har för mig att vi alla gillade Spray väldigt mycket. Filmerna var kul och vi önskade alla i rummet att vi själva hade kommit på det smarta i att förklara det då teknikfokuserade Internet på ett enkelt och lantis-smart sätt.

Kommer inte riktigt ihåg hur bra det egentligen hade gått för Spray, förutom att de hade ökat trafiken jättejättemycket eftersom de hade gått i TV, lagt till massa kategorier på siten, och köpt trafik från partners.

Igår hade en vinnare i den finaste svenska effekttävlingen blivit SF-publikens val en månad och en annan ökat trafiken på en B2B-site från runt 3000 till runt 4500.

Personerna på reklambyråerna bakom är hur smarta och trevliga som helst och det råder säkert ingen tvekan om att kampanjerna fungerat. Men.
Var det verkligen förra årets mest effektiva reklamkampanjer.
Egentligen?


Fotnot.
Money (fd Collaborate) har vunnit en 75W och en 100W. Den ena kampanjen var ett DR till 100 personer och den andra vann mest för att den var en av de första som hade utnyttjat stortavlor på ett kreativt sätt. Tror inte att de två kampanjerna tillhörde de årens mest effektiva kampanjer heller. Ärligt talat.

Inga kommentarer: