torsdag, december 29, 2005

Sveriges viktigaste journalist

En mediemäktig jury bestående av namn som Micael Bindefeld, Gustav Fridolin, Göran Greider, Lars-Åke Lagrell, Janerik Larsson, Tove Lifvendahl, Henrik Mattsson, Lena Mellin, Nalin Pekgul, Per Schlingmann och Pontus Schultz har utsett Sveriges 100 mäktigaste.

På första plats kommer såklart Göran Persson och på andra Fredrik Reinfeldt, men bland de skrivande journalisterna ser bilden helt annan ut än den vi kunde förutse för bara några år sedan.

Medielistan ser ut så här:
12 Mats Bergstrand, debattredaktör Dagens Nyheter
16 Jan Guillou, journalist och författare
18 Christina Jutterström, vd SVT
19 Janne Josefsson, journalist SVT
24 Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande Bonnier
27 Anders Gerdin, chefredaktör Aftonbladet
28 Ebba von Sydow, chefredaktör Vecko-Revyn
30 Amelia Adamo, tidningsdrottning
31 Jan Scherman, vd TV4
35 KG Bergström, journalist
38 Lena Mellin, samhällschef Aftonbladet
43 Helle Klein, politisk chefredaktör Aftonbladet
47 Evin Rubar, journalist
48 Niklas Ekdal, politisk redaktör DN
51 Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet
52 Maciej Zaremba, skribent
56 Jan Wifstrand, chefredaktör DN
58 Zanyar Adami, chefredaktör Gringo
61 Linda Skugge, skribent Expressen
63 Mats Knutson, journalist SVT
66 Sverker Olofsson, reporter och programledare SVT
69 Leif Pagrotsky, kulturminister (s)
76 Bengt Braun, koncernchef Bonniers
78 Peter Örn, vd Sveriges Radio
80 Pelle Törnberg, vd Metro
83 Peter Wolodarski, ledarskribent Dagens Nyheter
85 Leo Lagercrantz, debattredaktör Expressen
86 Otto Sjöberg, chefredaktör Expressen
91 Anna Serner, vd Reklamförbundet
94 Filip Nilsson, reklamman
95 Thorbjörn Larsson, styrelseordförande Expressen
99 Johan Westman, programchef Kanal 5

Chefen för DN-debatt, Jan Guillou, Juttan och Janne Josefsson. Bonniergruppens talesperson och chefredaktören för Aftonbladet. Sen kommer den viktigaste skrivande journalisten i Sverige: Fundera över innebörden. Fundera över vad det säger om Sverige idag.


2 kommentarer:

maxelson sa...

Det säger väl snarast att listan är helt meningslös. Att överhuvudtaget publicera en lista över Sveriges möktigaste och ha Carro och Zlatan före Jacob Wallenberg eller Leif Johansson är ju så dumt att jag saknar ord.

För att citera mig själv:

"I varje kapitalistisk ekonomi ligger makten i mångt i händerna på ett fåtal rika män. "Sådan är kapitalismen" som Fred Åkerström diktade. Men det har inte Aftonbladets jury fattat."

Elias Betinakis sa...

Listan är inte HELT meningslös. Oavsett hur man komponerar en lista över makt kommer man att få kommentarer på det. Man kommer att få kommentarer på hur listan är framtagen. Är den framtagen av en jury kommer man att få kritik på juryns sammansättning. Är den framtagen av "folket" kommer man att få kritik för det. Och oavsett kommer man att kunna springa in och peka på felaktigheter.

Jag tror inte som du att makten enbart ligger i händerna på ett fåtal rika män. Speciellt inte i en stat som Sverige, där kapitalet i så hög grad är ägt av oss kollektivt. Antingen i form av staten, eller i form av våra pensionspengar.

Men det jag håller med om är att det självklart kan verka fånigt eller idiotiskt att tro att Carro eller Zlatan är mäktigare än de som kontrollerar de största företagen i Sverige.

Frågan är dock om det verkligen är det? Personer som Carro och Zlatan påverkar hela Sverige direkt. När Björn Borg och Ingemar Stenmark var som bäst stannade Sverige när de spelade och åkte. Och i och med Zlatans talang tror stora delar av svenska folket på framgångar i mästerskap. Han motiverar ett helt folk, säljer tidningar och tv-program, och påverkar tusentals barns och ungdomars framtidstro.

Leif Johansson har ingen sådan direkt makt. I och med sin position kan han självklart påverka många, men som koncernchef för Volvo har han Renault (franska staten största ägare) som största ägare och Robur (Föreningssparbanken fonder) som nästa största, att ta hänsyn till. Han kan inte navigera fritt, på det sättet som exempelvis Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt just nu kan.

Jag är inte helt övertygad om att hans makt är överlägsen Zlatans i Sverige 2005. Även om den förmodligen kommer att vara livskraftigare.

Ebba påverkar genom sin konsumtion (eller rättare sagt, det hon berättar om sin konsumtion) säkert lika många som H&Ms Margareta van den Bosch (som borde kommit högre upp på listan). Och det gör att hon hamnar så högt.

Det jag tycker är intressant är att hennes konsumtionspreferenser är så viktiga i år. Varför är den viktigaste skribenten en kläd-DJ och inte en som skriver om orättvisor eller granskar makten?

Kanske för att det är det enda man tror att man kan lita på. Man vet inte vem som är den onda i Irak, man vet inte om det är Serber eller Muslimer som var banditer, man vet inte om Moderaterna eller Socialdemokraterna ljuger mest, och man vet inte om det är rätt eller fel med trängselavgifter. Det enda man idag vet är att Uggs är ute. Och det är tack vare Ebba man vet det.

Ännu mer intressant analys av EvS finns på www.extraallt.com.